Is mijn privé P klaar voor het avontuur?

Ondanks het nog steeds stijgende niveau van horecaondernemers denken veel mensen dat het exploiteren van een horecabedrijf eenvoudig evenals altijd gezellig is én bakken met geld oplevert. Is mijn privé P klaar voor het avontuur
En ja, dat (laatste) kan, maar ook dat is een uitzondering.
Horeca is keihard knallen, dag in dag uit waardoor het starten van een eigen horecaonderneming niet voor iedereen is weggelegd.

Goed opgeleid zijn en een brok ervaring hebben, zijn van cruciaal belang wanneer je een stap wilt maken om opgebouwde zekerheid in te ruilen voor het ongewisse van het ondernemerschap. Je moet het maar aandurven om eindverantwoordelijk te zijn voor de kwaliteit van de witte en zwarte brigade, door overheid opgelegde vergunningen up tot date te hebben en te houden en dikwijls sociaal werker te zijn voor je zorgvuldig geselecteerde medewerkers. Daarnaast moet je inkoopspecialist zijn. En je moet oog hebben voor branding en marketing en gastvrijheid als DNA met je meedragen. Oh ja, en dan ‘onderaan de streep’ ook nog iets overhouden om die zeldzame vrije dag met een beetje kwaliteit door te kunnen brengen.

Dé belangrijkste P

Bij de zoektocht erachter te komen of zelfstandig zijn in de horecabranche écht iets voor jou is, is het aan te raden vooralsnog alle marketingboeken in de kast te laten staan. De daarin opgenomen goedbedoelde P’s als product, prijs, plaats, promotie, personeel en presentatie zijn op dat moment nog secundair van aard.

De enige P die op dat moment écht de doorslag kan geven of je bereid bent deze stap te maken, is de P van Privé. Want uiteindelijk draait daar alles om. Als die P op orde is en geen vraagtekens openlaat, sta je in de kracht die noodzakelijk is om uiteindelijk al die andere P’s beet te nemen.

Kun jij het aan om met onzekerheden om te gaan en niet te weten of volgende maand voldoende omzet gerealiseerd is, de kosten onder controle zijn en er dan ruimte is om jezelf een geldelijke beloning uit te keren? Ben jij in staat dikwijls 24/7 beschikbaar te zijn en in dienst te staan van je eigen onderneming? Realiseer je je dat je mooie sociale leven voor een groot deel opgeslokt gaat worden door je nieuwe droom?
Het zou zo maar kunnen dat je alle vragen volmondig met ‘ja’ beantwoordt en je zeker weet dat je toekomst deze ondernemerswending gaat krijgen.

Maar hier houdt de P van privé niet bij op. Vaak begint het dan pas…

De kans is vermoedelijk groot dat je het belangrijk vindt wat je thuisfront van je plannen vindt. Werkt je partner ook in de horeca? Kunnen en willen jullie samen werken of juist niet? Is je partner bereid een eigen baan op te geven om jouw droom mede gestalte te geven? Durft ook je partner financieel risico te lopen? Realiseert je partner zich dat de altijd zo gezellige zomervakantie niet te combineren is met een eigen horecabedrijf in een toeristisch gebied?

Besteed bovengemiddeld veel aandacht aan het onderzoeken of jouw privé P klaar is voor het horeca-avontuur. Vergeet daarbij niet zorgvuldig te luisteren naar je meest dierbare P.

Door: Luc Overhof 

 

Deel deze blog gerust met je netwerk: